Kako da sušite pelene i ostali veš u prelaznom periodu?

Kako da sušite pelene i ostali veš u prelaznom periodu?

Često nas mame pitaju za savet kako da najbrže osuše platnene pelene, što posebno može biti izazov u prelaznom periodu, kada se stanovi više ne greju, a napolju još uvek nije stabilno toplo vreme. DajDaj pelene su poznate po svojoj moći upijanja što se naravno ispoljava i pri sušenju, tako da im treba nešto više vremena od ostalog veša. Prosečno vreme sušenja pelena bi trebalo da bude 12-24 sata, zavisno od temperature i uslova sušenja. Kako bi što lakše i brže sušili pelene na početku proleća i jeseni evo nekoliko praktičnih saveta koji mogu pomoći:

1. Sušilica za veš – danas postoji dosta modela kombinovanih mašina za veš po pristupačnim cenama. Sušilica obično suši duplo manje veša nego što se opere, ali sa ukupnim vremenom period sušenja na kraju opet izađe kraći. Sve veći broj porodica sa decom bira upravo ovakav model mašina jer peru veš 4-5 puta nedeljno i u prelaznom periodu ovo je jedini način da se veš na vreme osuši. Svi modeli naših pelena se mogu sušiti u mašini uz nekoliko napomena: koristite srednji program za sušenje, visoka temperatura može oštetiti lastiš ili pul. Kada izvadite pelene iz mašine ostavite ih da se ohlade, nemojte ih odmah rastezati jer to može oslabiti lastiš. Za brže sušenje u sušilicu dodajte jedan suv peškir ili predmet od vune, oni će dodatno pokupiti vlagu i skratiti vreme sušenja. Naravno, kad god ste u prilici sušite pelene na suncu.

2. Nemojte pretrpavati mašinu – ovo značajno utiče i na to kako će se pelene oprati i isprati od praška. Ukoliko nemate dovoljno pelena za pranje, možete dodati neki peškir ili nešto od bebinih stvari. Kada ima dovoljno prostora u bubnju pelene će se lepo rastresti tokom ispiranja i sav višak vode će otići.

3. Podesite broj obrtaja centrifugeukoliko vaša mašina ima ovu mogućnost svakako podesite broj obrtaja na 1.000-1.200. Pri ovoj brzini pelene će se bolje iscediti i samim tim vreme sušenja će biti kraće. Ne preporučujemo veći broj obrtaja jer može dovesti do bržeg trošenja materijala i oštećenja. Ukoliko vam se učini da se pelene nisu dovoljno ocedile u mašini, ponovite centrifugu.

4. Dobro istresite pelene pre prostiranja – ovo važi za sav veš ali posebno za pelene i uloške. Pre kačenja na sušilo ili žicu istresite i rastegnite pelene, posebno tetre, kako se ne bi deformisale tokom sušenja. Rukom razvucite ivice pelene i kačite ih tako da imaju dovoljno mesta da vazduh struji između njih. Uloške što više rukom rastegnite jer tako kako ih namestite za sušenje, takvi će biti i kada se osuše. Po potrebi uloške možete dosušiti peglom, pošto na njima nema lastiša ni drikera.

5. Sušite pelene na suncu – kad god ste u prilici, bilo na terasi, prozoru ili u dvorištu sušite pelene i ostali veš na vazduhu. Ukoliko ga sušite u stanu na sušilu, namestite sušilo pored prozora i luftirajte prostoriju u kojoj se suši veš što više. Sunce je prirodan izbeljivač, tako da će izvući eventualne fleke sa veša. U toplim letnjim mesecima ako presušite pelene i postanu tvrde, dovoljno je da ih malo protrljate između ruku i omekaniće.

Za više informacija oko pranja i održavanja pelena kliknite ovde