O nama

Priča o Daj Daj pelenama počinje sa rođenjem devojčice Zare 2008. godine. Kao i svaka mama želela sam za svoje dete najbolje, ali sam u isto vreme bila zbunjena količinom informacija o spavanju, dojenju, presvlačenju... Po povratku iz porodilišta primetila sam da se količina našeg kućnog đubreta udvostručila, svaki dan sam imala jednu dodatnu kesu i to su bile prljave pelene. Pošto se kao porodica trudimo da ostavimo što manje otpada iza sebe i da recikliramo sve što možemo ova nova situacija mi se nikako nije svidela. Takođe, shvatila sam da svakih nekoliko dana odlazim da kupim pelene koje će Zara nositi 2-3 sata i onda ih baciti u đubre i sve to mi nije imalo mnogo smisla, jednostavno nije mi se dopalo da svoj novac bacam u đubre.

U potrazi za rešenjem otišla sam na internet i otkrila da postoje savremene platnene pelene koje izgledaju isto kao jednokratne, prave se od prirodnih materijala i peru se. Nažalost u Srbiji ih niko nije pravio, a nije bilo tako jednostavno poručiti ih iz inostranstva. Spas za našu malu guzu stigao je od rođake čak iz Velike Britanije, bilo je to pakovanje mekanih i šarenih totsbots pelena od bambusa. Meni je bilo potpuno normalno da perem pelene za svoje dete kao što perem svoj donji veš i bila sam srećna što smo taj problem rešili. Međutim sa napunjenih 6 meseci Zara je prerasla pelenice koje smo imali i trebale su nam nove.

Potraga za novim pelenama trajala je 2 meseca, uključila je naše prijatelje širom Balkana i Evrope i posle svih peripetija kada smo prošvercovali paket pelena iz Hrvatske moj muž je došao na genijalnu ideju da bi mi trebali da ih proizvodimo, ovde u Srbiji, i tako omogućimo i drugim roditeljima da ih koriste za svoju decu.

Ja kao grafički dizajner na porodiljskom odsustvu nisam skoro ništa znala o tekstilnoj industriji ali mi se dopala ideja da radim nešto za decu, posebno što su to bile pelene sa kojima sam bila toliko zadovoljna. Znala sam da to ne mogu sama i tada sam pozvala moju kumu Violetu da mi se pridruži. Tako smo nas dve sa malo praktičnog znanja ali puno entuzijazma pokrenule celu priču i dovele pelene od bambus vlakna u Srbiju. Veliku pomoć i podršku na našem putu imale smo od porodice, prijatelja i nekih sasvim novih ljudi koji su ušli u naše živote i nesebično nam pomogli da ostvarimo ono što smo zamislile. Modele smo usavršavale kako su deca rasla, komentari i kritike su nam pomogli da napravimo još bolje pelene i da proširimo ponudu proizvoda.

Od prvog trenutka znale smo da želimo da ponudimo proizvod vrhunskog kvaliteta po prihvatljivoj ceni. Godinu dana nam je trebalo da nađemo odgovarajući materijal, kupimo mašine i nađemo žene koje će praviti naše pelenice. Ispostavilo se da žene koje znaju da rade na industrijskim mašinama dolaze iz propalih tekstilnih kombinata i imaju uglavnom preko 50 godina. Ono što je nama najviše značilo jeste što su upravo one imale znanje i iskustvo koje je nama falilo i to spojeno sa našom idejom i željom da napravimo nešto dobro je dovelo do sjajnih rezultata. Danas možemo slobodno reći da su nas one napravile i njihov rad i mišljenje nam i danas mnogo znače u daljem razvoju. U našoj radionici je uvek veselo i trudimo se da svi koji su uključeni u proces izrade naših pelena zaista uživaju u tome - žene koje ih šiju, nas dve koje svakodnevno upravljamo celim poslom i na kraju naravno naši dragi korisnici koji su nam uvek najbolja reklama.

Naša želja je da ponudimo zdravije rešenje za bebe, koje mamama neće biti komplikovanije za upotrebu, a pritom ćemo ostaviti i manje đubreta.

Naša vizija su zdravija deca i čistija planeta i to je ono što nas vodi od 2011. godine. Od 2012. godine Daj Daj pelene ponosno nose Eko znak Republike Srbije i time su jedini tekstilni proizvod u Srbiji sa tim obeležjem. Nadamo se da ćete uživati u našim proizvodima isto onoliko koliko mi uživamo praveći ih.
Sonja i Violeta

p.s. i za one radoznale ime Daj Daj smo dali po prvim rečima koje je Zara naučila da govori: daj, daj... zato što iskreno verujemo da kada bi bebe mogle da biraju, svakako bi izabrale naše mekane pelene!