Bambus kompletna priča

Bambus vlakno se poslednjih godina počelo koristiti u tekstilnoj industriji i zbog svojih karakteristika brzo je postalo prihvaćeno od proizvođača. Danas od njega možete naći majice, čarape, pidžame, posteljinu, peškire... Mi smo ga izabrali jer zadovoljava iste kriterijume zbog kojih koristimo i promovišemo platnene pelene: čuva nežnu bebinu kožu i štiti je od iritacije, čuva našu životnu sredinu, uzgaja se bez pesticida, nije ga potrebno navodnjavati, upija bolje od pamuka i tako je divan na dodir. Bambus je vekovima star, tradicionalan, ekološki čist materijal. Mekši od pamuka, jači od sintetičkih vlakana, bambus miluje vašu kožu mekoćom koja podseća na svilu.

dajdaj bambus

Proizvodnja bambus viskoze

Moderna tehnologija je nedavno omogućila proizvodnju viskoznog vlakna od bambusne celuloze. Ovakav tehnološki proces je patentiran u Sjedinjenim Američkim državama 2003. godine stvarajući na taj način mogućnost primene bambusa u tekstilnoj industriji.


Osećaj svežine

Zbog specifične strukture bambus tkanine imaju odličnu prozračnost i čuvaju toplotu. Ovo doprinosi osećaju svežine i opuštenosti, a posebno dobro se pokazao u rashlađivanju tokom leta.


Antialergijska i antibakterijska vlakna

Bambus vlakna sadrže pektin, koji ima umirujući, osvežavajući i hranljivi efekat na ćelije kože. Pored toga, deluje antibakterijski i kao prirodni dezodorans. Testovi su pokazali da se ovi efekti zadržavaju i posle više pranja, kao i da se broj bakterija smanji za više od 70%. Takođe bambus vlakna su zdravija od tkanina koja se tretiraju hemijskim sredstvima, koja su često glavni izazivači alergija kod dece i odraslih.


Upijanje i prozračnost

Zbog svoje jedinstvene strukture bambus vlakno u preseku izgleda kao cvet ruže. Takva struktura obezbeđuje superiornu prozračnost i zato ima bolja svojstva od konvencionalnih tekstilnih vlakana. I još - bambus vlakna izuzetno dobro upijaju vlagu - ona apsorbuju oko 32% vlage u odnosu na sopstvenu težini u poređenju sa 8% kod pamuka ili 12% kod viskoze.

dajdaj platnene pelene

Gajenje bambusa kao sirovine

Bambus ima mnoge prednosti u odnosu na pamuk kao sirovina za proizvodnju tekstila. Dostižući visinu od 35m bambus je najviši predstavnik familije trava. Od trenutka kada se nova mladica pojavi iz zemlje do trenutka kada dostigne punu visinu treba joj samo desetak nedelja. Može se seći više puta bez štete po okruženje. Pripada rodu trava tako da se sam regeneriše bez potrebe za ponovnim sađenjem baš kao i travnjak. Rastu u svim klimatskim zonama od hladnih planina do toplih tropskih predela. Pokrivaju oko 40 miliona hektara površine planete Zemlje uglavnom u Aziji. Činjenica da vrlo brzo rastu u tako različitim klimatskim uslovima čini ih pogodnim za različite namene. Vrsta bambusa koja se zove Moso je najvažnija sorta koja raste u Kini i zauzima oko 2% teritorije svih Kineskih šuma. To je glavna sorta za proizvodnju drvene bambus građe i proizvodnju bambus tekstila.


Pesticidi i đubriva

Konvencionalno uzgajanje pamuka ozbiljno narušava zdravlje zemljišta zbog velike količine pesticida koja se pri tom koristi. Zabrinjavajući je podatak da se na 2.4% svog obradivog zemljišta na kom se uzgaja pamuk utroši oko 25% svih pesticida i 11% svog veštačkog đubriva koje se proizvede na planeti Zemlji. Neki od tih pesticida su i više nego opasni. Ni pesticidi ni đubriva se ne koriste u uzgoju bambusa, jer on i bez njih raste više nego brzo. On takođe sadrži supstancu koja se zove bamboo-kun anti mikrobni agens koji biljci daje prirodnu otpornost na štetočine i infekcije gljivicama. Veruje se i da bambus platno zadržava ove osobine.