Prednosti DajDaj pelena
dajdaj pelene zdravije

Zdravije za bebu

Daj Daj pelene se prave od prirodnih materijala i ukoliko se pravilno održavaju ne sadrže hemikalije koje mogu štetiti dečijem zdravlju. Koriste se sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju vazduh pa bebina guza diše i ne pregreva se. U platnenoj peleni dete može osetiti kada je mokro i dati vam znak da je vreme da se pelena promeni. Na ovaj način, svesno svojih fizioloških funkcija, ranije će se odvići od pelena Sve reklame za jednokratne pelene naglašavaju suvoću kao čarobno rešenje za zdravu guzu. Vlaga nije jedino što smeta dečijoj koži, smeta joj dugo zadržavanje prljavštine, pregrejavanje, veštački materijali i nedostatak vazduha. Superupijajući sloj u jednokratnim pelenama koji odvlači vlagu od detetove kože može je previše isušiti u periodu kada beba ne piški. Upravo zbog osećaja suvoće dete nije svesno svojih fizioloških funkcija, što je jedan od glavnih uzroka zašto deca danas nose pelene mnogo duže nego što je to bilo pre upotrebe jednokratnih pelena.

Čistije za okolinu

dajdaj pelene cistije

Svaki proizvod koji koristimo govori o nama i izborima koje pravimo u životu. Svaki proizvod ima neki uticaj na okolinu, a zbir svega što koristimo nije beznačajan. Posebno kada govorimo o jednoj toni otpada jednokratnih pelena koju svako dete ostavi iza sebe. Prema istraživanju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu jednokratne pelene zauzimaju neslavno drugo mesto na deponijama u Srbiji odmah posle plastičnih kesa, ako gledamo bionerazgradivi otpad. Totalna ekološka šteta je u stvari daleko veća: jedno dete za dve godine potroši negde oko 5.000 komada jednokratnih pelena i one će ga nadživeti za oko 500 godina. Plastični delovi pelena raspadaće se stotinama godina, a superupijajuće granule nastavljaju upijati vodu i na deponijama i time povećavaju svoju zapreminu. Prema preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije detetovu stolicu sa jednokratne pelene treba isprazniti u kanalizaciju, jer ista kad stigne upakovana u pelenu na deponiju postaje biološki opasan otpad i mogući izvor zaraza. Platnene pelene takođe imaju svoj uticaj na okolinu, ali je on daleko manji od jednokratnih. Kao prvo, broj platnenih pelena koje koristite znatno je manji, a može ih koristiti nekoliko dece. Nakon odlaganja raspadaju se za 6 meseci i ne ispuštaju štetne supstance. Pri održavanju možete izabrati ekološkiji put: koristite manje deterdženta, sušite ih na vazduhu i koristite mašine koje troše manje struje. Količina vode koja se potroši za pranje pelena svaka 3 dana jednaka je količini vode kojom odrasli isperu wc šolju nakon upotrebe tokom 3 dana. Možete izabrati ekološki prihvatljivije materijale: organski pamuk, bambus ili konoplju pri čijem se uzgoju ne zagađuje okolina.

Povoljnije za kućni budžet

Prosečna porodica mesečno potroši oko 40 eura na pelene, što na godišnjem nivou iznosi oko 480 eura. Pritom, deca koja nose jednokratne pelene se često teže odvikavaju od nošenja istih tako da je konačan zbir svih troškova otprilike 1.200 € (ako dete nosi pelene 2,5 godine). Umesto toga dovoljno je kupiti 20-25 Daj Daj pelena što će Vas koštati između 250 i 400€ . Potrebno je dodati još troškove pranja za dve godine koji u proseku izađu oko 70-80€ za dve godine. Sve to zajedno izađe 2 do 3 puta jeftinije u odnosu na jednokratne pelene. Platnene pelene su napravljene tako da ih uz pravilno održavanje može naslediti i sledeće dete tako da onda imate samo troškove održavanje.

Korišćenje i održavanje >>>